Odakle potječe ples salse?

sij. 04, 2021

petra

Novosti

0

5. Pregled i značajke –

Postoji niz različitih stilova salsa plesova, ali bez obzira na stil koji se pleše, postoji nekoliko elemenata koji čine osnovni sastav svakog stila salsa plesa. Ti takozvani osnovni salsa koraci su da je salsa gotovo uvijek plesni partner u kojem sudjeluju dvije osobe, gdje postoji vodstvo i slijedi taj ples korištenjem mnoštva različitih kombinacija pokreta. Glavni plesač je onaj koji je odgovoran za vođenje para i odgovoran za odabir i pokretanje prijelaza za plesne korake, dok ih slijedi oponaša. Beat Salsa glazbe je 4/4 i ima tri promjene težine za svaku mjeru, dok je dodatni ritam ono što čini razliku između salsa stilova plesa. Kada pleše salsu, gornji dio torza mora ostati nepokretan, tako da većina pokreta od plesa završi u kukovima dok tijelo mijenja težinu.

4. Podrijetlo –

Plesni stil salse razvio se dvadesetih godina prošlog stoljeća na otoku Kubi u isto vrijeme kada su se spojili različiti glazbeni stilovi kako bi stil salsa glazbe postao stilom. U to je vrijeme Kuba bila spoj različitih latino-plesnih stilova i upravo je u toj klimi lokalni kubanski studio Fania imenovao novu glazbenu salsu i počeo svirati na radiju i klubovima. To je dovelo do toga da je glazba i ples salsa uzletio preko Kube, a zatim se proširio u Južnu Ameriku i Miami. Kako je glazba putovala u ove nove regije, novi glazbenici su je pokupili i ples salsa slijedio je s novim pokretima i elementima koji su se dodavali.

3. Širenje i razvoj –

Kako se salsa raširila s Kube odlazila je na ostatak Kariba, Južnu Ameriku i na latino-talijanske zajednice u Americi, au određenim regijama počela se stvarati široka paleta salsa plesnih stilova. Tu je i kubanski stilski salsa ples koji se razvio sredinom 20. stoljeća i ima jači afro-kubanski utjecaj rhumbe. Smatra se izvornom salsom, stil se od tada širi po cijelom svijetu i smatra se važnim dijelom latinoameričke kulture i baštine. Dok je salsa ples postao iznimno popularan u Južnoj Americi, Kolumbija je najviše voljela za nju i stvorila svoj vlastiti stil – salsu iz Cali stila. Stil je nazvan po gradu Cali, koji je poznat kao glavni grad salse. Stil je opušteniji uz vrlo zamršen rad nogu u usporedbi s drugim stilovima. U Americi su tri glavna stila salsa stil u New Yorku, stil Miami i stil LA. Američki stilovi su sve ekstravagantniji od južnoameričkih stilova plesa, s više obrata i akrobatskih zračnih poteza u njemu.

 

 

 

2. Poznati praktičari –

Eddie Torres, rođen 1950. godine, poznat je pod nazivom “Kralj Mambo”. Rođen je u Harlemu i jedan je od poznatih plesača salsa u njujorškom stilu, kao i instruktor plesanja salsa. Torres je uronjen u svijet salsa više od četiri desetljeća, nakon što je podučavao mnoge plesače koji će također postati slavni. Magna Gopal je uglavnom samouki plesačica salsa, koja je samo pohađala osnovne tečajeve Cumbrie, nakon što je inspirirana učiti ples nakon što je 1998. gledala film Dance with Me. Gopal je rođen u Indiji, ali je odrastao u Kanadi i sada putuje cijelim svijetom kao poznati izvođač i učitelj salse. Frankie Martinez rođen je u New Yorku i učio salsu pod vodstvom Eddieja Torresa nakon što je želio naučiti ples nakon što je vidio kako se radi u noćnim klubovima. Od tada je osnovao ABAKUA afro-latino plesnu tvrtku i jedan je od najpoznatijih salsa plesača i učitelja u svijetu.

 

 

 

 

1. Veći značaj i naslijeđe –

Salsa ples imao je svjetski utjecaj tako što je postao popularan i raširen plesni stil o kojem većina ljudi zna. To je dovelo do mnogih različitih nacionalnih i međunarodnih plesnih natjecanja temeljenih na stilu i inspirirala je plesnu kulturu u brojnim različitim regijama. Salsa stil plesa također je uspio integrirati u drugi stil plesa, kao što su hip-hop i srednjoistočni ples jer je to mladi i živahni pokret koji uspijeva utjecati na druge stilove plesa.

 

Preuzeto sa: https://hr.history-hub.com/

Post by petra

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *