POVIJEST SALSE

SALSA je ples nastao mješavinom latinoameričkih i karipsko-afričkih plesnih ritmova. Idealan je za sve generacije jer pruža odličnu rekreaciju i zabavu na svim stupnjevima znanja, a najveće su polaznici između 16 i 50g starosti. Odlična je zamjena za nekadašnje plesnjake jer se jednom tjedno organiziraju salsa partiji gdje se naučeni koraci mogu isplesati.

Postoje tri glavna plesna smjera u salsi: LA, NY i Cuban, nazvani naravno prema mjestu nastanka. U Europi i Americi sve manje se pleše kubanski stil jer su LA i NY puno zahtjevniji i dugoročno pružaju više zabave na plesnjacima jer su dodani elementi svih ostalih vrsta plesa: hip hop, jazz dance, balet, flamenco i time postala prava šalša :)…

LA SALSA – Linijski stil salse koji se pleše koracima On1, izrazito je orijentiran show elementima sa puno eksplozivnosti, dinamike i brake-ova. Nastao u Los Angelesu u proteklih 20 godina, a raširio se po cijelom svijetu, posebno u Europi. Najpoznatiji instruktori: braća Vasquez u Americi, Adrian i Anita u Španjolskoj, Fernando Sosa u Italijii te Hrvoje Kraževac u Hrvatskoj

CUBAN SALSA – Kružni stil plesanja salse sa jednostavnim figurama i puno body-movementa identično kako se pleše na Kubi. Rueda je kubanski oblik salse gdje parovi plešu u krugu a jedna osoba izvikuje naredbe. U sedamdesetima salsa je prešla granice Kube i evoluirala u puno moderniji izričaj kroz LA, NY, Portoriko, Miami i London style. Bez obzira na to Rueda se i dalje zadržala te ju mnoge škole i dalje podučavaju uz standardni LA ili NY program. Nađete li se na Kubi, ne pokušavajte s Kubancima plesati modernu linijsku salsu, jer je smatraju ilegalnom :).

NY SALSA – Linijski stil salse koji se pleše koracima On2. Prvenstveno je orijentiran na plesnjake sa manje zahtjevnih elemenata koji su nužni za pozornicu, ali je bliži rekreativnim plesačima. Važna razlika između LA i NY salse je i u tome što se u LA ples vrti oko plesača, a u NY oko plesačice, pa u NY dame mogu puno vipe uživati u lady stylingu.

SALSA TEČAJEVI – PLesni salsa tečaj je koncipiran kao škola sa trogodišnjim programom učenja svakog tjedna po tri sata. To ne znači da već nakon nekoliko mjeseci ne možete uživati u ovom plesu, već ako vam se salsa svidi možete napredovati do najviše razine u plesnom svijetu. Uz salsu naučiti ćete i srodne plesove: chachacha, bachata i merengue.

Najveći plesni klub u Hrvatskoj je Fever sa svojim školama u Zagrebu i Splitu: www.fever.hr (U Zagrebu) i www.salsasplit.com (U SPLITU) Osnivač je Hrvoje Kraševac, plesač koji je čak 12 puta bio prvak Hrvatske u latin plesovima. U Splitu tečajevi se održavaju u dvoranama Centra plesa, na Splitu3.

Stupnjevi:

Beginner (3mj)

Improver (3mj)

Intermediate (3mj)

Advanced On1 (10mj)

Advanced On2 (10mj)

Plesne radionice

Osim plesnog te?aja koji se održava 3 sata tjedno postoje i posebne plesne radionice za plesače koji žele više naučiti. Radionice mogu biti za parove ili za pojedince. Susresti ćete pojmove: partnerwork (ples u paru), body movement and isolations (izolacije i kretnje dijelova tijela), lady and many styling te radionice ostalih plesova koji imaju utjecaj na salsu; jazz dance, balet, hip hop…. Radionice su sastavni dio svakog salsa festivala, a u Splitu organiziramo nekoliko puta godišnje www.SalsaSplitWeekend.com na kojem besplatno možete naučiti početne korake ili odraditi neku od naprednih radionica plesa.

Nakon godinu dana plesanja pojavi se želja za plesom s ljudima iz cijelog svijeta i to je najbolji način za prepoznati svoje vlastito plesno znanje. Preporučamo odlazak na barem 3 festivala godišnje od kojih je jedan od najvećih i najljepših upravo naš hrvatski: www.crosalsafestival.com koji se tradicionalno održava zadnji vikend lipnja u Rovinju. Svaki festival sastoji se od cjelodnevnog rasporeda prepunog raznih plesnih radionica a preko noći su salsa partiji.

Upravo na tim festivalima možete provjeriti kvalitetu škole salse Fever jer nastavni program je prenesen od vrhunskih svjetskih salsa instruktora, kao Eddie Torres, Frenkie Martinez, Fernando Sosa i Hrvoje Kraševac.

.

Smisao učenja salse je upravo ples na plesnjaku koji zovemo Salsa party. Na web stranici www.salsaparty.hr možete vidjeti raspored salsa partija koji slijede. U salsa školi na satu se nauče novi koraci, ali propleše upravo na salsa partiju i to je gotovo obavezan dio učenja bez čega je nemoguće proplesati. Osim same salse na partiju ćete primjetiti i srodne plesove: chachacha, merengue, bachata, kizomba, reggaeton..

Instruktori

Upišite se odmah i rezervirajte svoje mjesto online ili na tel: 098330260

without
https://salsasplit.com/wp-content/themes/languages/../
https://salsasplit.com/
#f58220
style2
default
Loading posts...
/home/salsasplit/public_html/
#
off
none
loading
#
Sort Gallery
on
off
off
off